Deze Spaanse regionale specialiteiten moet je geprobeerd hebben

Zoals overal ter wereld zijn ook in Spanje door verschillen in klimaat en topografie per regio verschillende specialiteiten ontstaan. In deze blog lees je meer over de heerlijkste Spaanse regionale gerechten. 

Paella

Valencia is de bakermat voor misschien wel het meest bekende gerecht uit Spanje: paella. Het bestaat uit rijst, zeevruchten, kip, konijn, snijbonen, tomatenbasis en saffraan. 

Door het lokale klimaat is de streek Valencia erg geschikt om rijst te verbouwen. Voor paella is de rijstsoort Bomba het meest geschikt, aangezien deze variant erom bekend staat 3 tot 4 keer zijn gewicht aan vocht op te kunnen nemen. Hierdoor wordt de smaak van de bouillon in de rijst gezogen en wordt hij extra smaakvol. Daarnaast is Valencia een kuststreek, wat de zeevruchten zoals garnalen en vis in het gerecht verklaart. Ten slotte is de prachtige oranje kleur en heerlijke karakteristieke geur en smaak van paella te danken aan saffraan. Saffraan wordt gemaakt van de meeldraden van de saffraankrokus. Deze zijn erg fragiel, waardoor het productieproces enorm tijdrovend is. Daarnaast is de opbrengst ook nog eens erg laag. Hierdoor is saffraan één van de duurste grondstoffen op aarde.

Jamón ibérico

Jamón ibérico of Iberische ham is een rauwe hamsoort die voornamelijk in het zuidwesten van Spanje wordt geproduceerd. De ham wordt gemaakt van een speciaal varkensras, namelijk het zwarte Iberische varken. De karakteristieke smaak van de ham komt onder andere doordat de varkens in het laatste deel van hun leven vooral eikels eten. Hierdoor wordt het vlees extra vet en krijgt het een nootachtige smaak. Na de slacht wordt de varkenspoot in een bad van zeezout gelegd, waarna het opgehangen wordt in een speciale droogkamer, waar de temperatuur en luchtvochtigheid ideaal zijn om bepaalde smaken te ontwikkelen. De poten rijpen vervolgens voor een periode van 14 tot wel 36 maanden.

Crema catalana

En als dessert kan de crema catalana natuurlijk niet ontbreken. Zoals de naam al verklapt, is dit gerecht afkomstig uit de regio Catalonië in het noordoosten van Spanje. Het is een soort romige custard, bestaande uit eigeel, melk, maizena en suiker en smaakmakers zoals citroenschil, kaneel of vanille. En een crema catalana is natuurlijk niet compleet zonder het karakteristieke, knapperige gekarameliseerde laagje suiker bovenop. Hierdoor heb je een heerlijk contrast tussen de zijdezachte creme aan de binnenkant het knapperige suikerlaagje bovenop. Het gerecht vertoont enkele gelijkenissen met het Franse crème brûlée, maar is toch nét iets anders.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *