De lekkerste authentiek Spaanse tapas gerechten

Tapas zijn kleine warme of koude hapjes die je met z’n allen kan delen. Origineel komt deze traditie uit Spanje, maar tegenwoordig is het overal ter wereld ongekend in populariteit aan het stijgen. In deze blog lees je meer over welke tapa typisch Spaans zijn. Wil je deze heerlijke gerechten zelf eens komen proeven? Kom dan gauw langs op de Tapasboot in Nijmegen!

Tortilla de patatas

Misschien denk je bij het woord “tortilla” aan de wraps die in vaak gebruikt worden in de Mexicaanse keuken. De Spaanse variant is echter een tikkeltje anders. Het gaat namelijk om een dikke omelet gemaakt van ei, aardappel en olijfolie. Vaak worden ook uien gebruikt. In verschillende regio’s in Spanje zijn er verschillende regionale versies met ieder hun eigen toevoegingen. Het gerecht kan zowel warm als koud worden gegeten.

Aioli

Aioli is een soort Spaanse knoflooksaus gemaakt van knoflook en olie. Daar komt ook de naam vandaan: het is een samentrekking van de woorden “all i oli”. Sommigen noemen aioli knoflookmayonaise, maar in de authentieke Catalaanse versie van aioli zit in tegenstelling tot mayonaise geen ei. De knoflooksaus kan op allerlei manieren geserveerd worden: bijvoorbeeld bij koud vlees of vis of (pasta)salades. Maar ook de simpele combinatie van vers brood met aioli kan heerlijk zijn!

Chorizo

Ten slotte is chorizo een enorm smaakvolle worst. Traditioneel wordt deze gemaakt van grof gehakt, vet varkensvlees, zout, knoflook, oregano en suiker. De karakteristieke rode kleur heeft de worst te danken aan “pimiento choricero”, een paprikapoeder dat pittig kan zijn. Soms worden ook specerijen als komijn toegevoegd. De worst kan zowel vers als gedroogd gegeten worden. In het laatste geval kan hij dan ook gerookt zijn. Hoewel chorizo op zichzelf al heerlijk smaakvol is, wordt hij bijvoorbeeld ook vaak samen met ei gegeten.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *