De heerlijkste vegetarische gerechten uit de Spaanse keuken

Of het nou uit ethische of klimaatoverwegingen is, we zijn ons steeds bewuster aan het worden van onze vleesconsumptie. Maar vleesloos eten betekent absoluut niet dat je smaak op hoeft te offeren. In de Spaanse keuken zijn bijvoorbeeld enorm veel gerechten te vinden die vegetarisch én enorm smaakvol zijn. Of je nou een compleet vegetarisch dieet volgt of alleen af en toe een stukje vlees laat staan, in deze blog vindt je inspiratie uit de Spaanse keuken voor heerlijke gerechten waar geen vlees aan te pas komt.

Gazpacho

Gazpacho is een soort Spaanse tomatensoep zonder vlees. Hoewel het per versie verschilt welke smaakmakers nog meer gebruikt worden, zit er ook vaak paprika, ui, komkommer, wijnazijn en olijfolie in. Dit kan op smaak gebracht worden met een gewenste hoeveelheid zout en peper. Het unieke aan Gazpacho is dat de groenten rauw zijn en het koud gegeten dient te worden. Hierdoor is het een ideale afkoeler op een zomerse dag, waarvoor je geen uren boven hete pannen hoeft te staan. Simpel, lekker en gezond!

Champiñones al Ajillo

Een ander heerlijk Spaans gerecht is “Champiñones al Ajillo”, wat champignons met knoflook betekent. In Spanje zijn paddestoelen enorm populair en ze worden dan ook in veel gerechten verwerkt. Door hun hartige smaak zijn ze dan ook een erg geschikte vervanger voor vlees. Dit specifieke gerecht is enorm makkelijk te maken: je dient de champignon in plakjes te snijden en vervolgens met wat witte wijn, knoflook, cayennepeper en zout in een pan te bakken. Vervolgens kan je het eventueel garneren met verse peterselie. Dit gerecht is heerlijk om met andere kleine tapa te serveren, of kan als bijgerecht worden genuttigd.

Pisto

Het Spaanse gerecht Pisto is te vergelijken met het Franse Ratatouille. Het is een heerlijk smaakvol stoofpotje bestaande uit tomaat, ei, aubergine, courgette en rode en groene paprika en olijfolie. Deze bak je eerst, zodat er extra veel smaak vrijkomt. Daarna voeg je de tomaten toe en laat je het geheel even stoven, zodat de smaken elkaar kunnen leren kennen. Voor wat extra pit kan je naar smaak knoflook of een chilipeper of -vlokken toevoegen. Doordat het gerecht zo simpel is, is het belangrijk dat je verse groenten gebruikt en dat de olijfolie van goede kwaliteit is. Ter garnering kan je het stoofpotje bestrooien met een gezonde dosis geraspte Spaanse Manchego. Het kan gegeten worden met brood, maar het wordt ook vaak geserveerd met een gebakken ei bovenop. 

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.